Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan ook Lyme zijn

De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Deze egale huiduitslag is moeilijker te herkennen en te onderscheiden van andere aandoeningen. Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstigere klachten kan voorkomen. Afgelopen jaar zijn er twaalfduizend tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl.

Ziekte van Lyme herkennen

In het LymeProspect-onderzoek zijn 150 foto’s van een huiduitslag na een tekenbeet geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bij een derde van de patiënten geen ‘rode ring’ ontstaat, maar een egaal gekleurde vlek. Zo’n vlek is moeilijker te herkennen en onderscheiden van andere huidaandoeningen. Een onderscheidend kenmerk voor de ziekte van Lyme is dat de huiduitslag (zowel de ring als de egaal gekleurde vlek) zich uitbreidt, en meestal groter wordt dan 5 cm. Voorbeelden van de verschillende vormen van de huiduitslag die duiden op de ziekte van Lyme zijn te vinden op www.tekenradar.nl.

250_rode_ring_op_schouder.jpg 250_rodevlekhuid.jpg
Verschillende vormen van de huiduitslag bij besmetting met de Lymebacterie.

Onderzoek naar langdurige klachten

Mensen die beginnen met een behandeling voor de ziekte van Lyme kunnen via Tekenradar.nl meedoen aan het LymeProspect-onderzoek. Voortaan kunnen ook mensen met ernstiger symptomen dan alleen een ring of vlek op de huid zich online aanmelden. Aanmelden kan bij start van een antibioticakuur, of tot maximaal 4 dagen daarna. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd.

Meer gemeld op Tekenradar.nl

Vorig jaar werden bijna twaalfduizend tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl. Dit is het hoogste aantal sinds de start van Tekenradar.nl in 2012. Tot vorig jaar was het hoogste aantal meldingen negenduizend tekenbeten per jaar. Opvallend is dat afgelopen winter dubbel zoveel tekenbeten werden gemeld als in andere jaren. Dit komt waarschijnlijk door de relatief warme wintermaanden, waardoor de teken langer actief bleven.

Tekenbeten en Lyme

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 25.000 mensen  per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. Om de ziekte van Lyme te voorkomen kunnen mensen zich controleren op teken na een bezoek in het groen, de teek zo snel mogelijk verwijderen en tot drie maanden na een tekenbeet blijven letten op gezondheidsklachten. Klachten die in een vroeg stadium kunnen ontstaan zijn: een ring of vlekvormige verkleuring van de huid, of koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet. Als mensen klachten krijgen na een tekenbeet is het belangrijk om snel contact op te nemen met een huisarts.

Tekenradar.nl is een samenwerking van Wageningen University en het RIVM. Het LymeProspect-onderzoek is een samenwerking van het RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Bron: RIVM

Openingstijden

ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur

za 08.00 - 14.30 uur

zo 08.00 - 15.00 uur

Bent u huisarts en heeft u vragen over uitslagen of aanvragen dan kunt u op werkdagen van 8.00 tot 17.30h contact opnemen met Klant Contact Centrum (KCC) van Diagnovum: 088-0075402

Binnen openingstijden telefonisch bereikbaar voor bijzondere aanvragen, via 088-1254962 ( artsen-microbioloog) of 088-1254971 (immunoloog).

Buiten openingstijden telefonisch bereikbaar voor bijzondere aanvragen, via 088-1250000 (vragen naar dienstdoende arts microbioloog of immunoloog).

MMI Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie |  's-Gravenpolderseweg 114  |  4462 RA Goes  |  088-1254960
© 2024 MMI Lab | realisatie: tidi.nl