MERS-coronavirus

Het MERS-coronavirus veroorzaakte vanaf 2012 een uitbraak in landen in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman, Koeweit, Egypte, Libanon, Iran en Jordanië). Sinds de ontdekking van het virus zijn er wereldwijd 1413 patiënten (19 augustus 2015) met een laboratoriumbevestigde infectie met MERS-coronavirus gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 502 personen overleden. In Nederland zijn in mei 2014 twee reizigers teruggekeerd uit Saoedi-Arabië bij wie hetMERS-coronavirus is vastgesteld.

Het MERS-coronavirus wordt soms vergeleken met het SARS-virus. Het SARS-virus is ook een coronavirus. MERS-CoV en het SARS-virus zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

In mei 2015 is een Zuid-Koreaanse reiziger teruggekeerd uit het Midden-Oosten met een MERS-coronavirusinfectie. Doordat er geen tijdige infectiepreventiemaatregelen zijn genomen in het ziekenhuis, is rondom deze patiënt een uitbraak ontstaan. Hierdoor zijn in Zuid-Korea tot nu toe 186 mensen besmet geraakt waarvan 36 patiënten zijn overleden (19 augustus 2015). Sinds 4 juli 2015 zijn er geen nieuwe gevallen gemeld.

Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Meestal gaat het daarbij om verkoudheidsklachten. Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt veel onderzoek verricht. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat het virus door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats. Het grootste risico hierop is binnen het ziekenhuis. Het MERS-Coronavirus wordt voornamelijk van mens op mens overgedragen door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Via kleine druppeltjes komt het virus dan bij een ander persoon terecht. Vooral mensen met een slechte gezondheid en daardoor verminderde weerstand worden sneller ziek dan een gezond persoon.

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is klein. Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel worden mensen met een zwakkere gezondheid of met een chronische ziekte (diabetes, chronische longaandoeningen, nierziekten, immuunstoornissen) geadviseerd met de behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië ook zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen.

Reizigers dienen hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk) wordt afgeraden. Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De gebruikelijke reis- en hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR: http://www.lcr.nl/Landen.

bron: RIVM

Openingstijden

ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur

za 08.00 - 14.30 uur

zo 08.00 - 15.00 uur

Buiten openingstijden telefonisch bereikbaar voor bijzondere aanvragen, via 088-1250000 (vragen naar dienstdoende arts microbioloog of immunoloog).

MMI Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie |  's-Gravenpolderseweg 114  |  4462 RA Goes  |  088-1254960
© 2023 MMI Lab | realisatie: tidi.nl