Invoering boorzuurbuis voor urinekweek van huisartsen

Per 1 augustus wordt een nieuw opvangmedium voor urinekweken van huisartsen ingevoerd.

Laboratoriumdiagnostiek is constant in beweging en aan continue kwaliteitsverbetering onderhevig.
Voor de routine urine kweek van huisartsen zal daarom de huidige universele urine container (witte) dop vervangen worden door een urine container die boorzuur bevat (rode dop). De aanwezigheid van boorzuur zorgt er voor dat de microbiologische kwaliteit van de urine behouden blijft en dat overgroei van micro-organismen tijdens transport naar het laboratorium wordt voorkomen. In veel laboratoria wordt al gebruik gemaakt van deze boorzuurcontainers. Het besluit om over te gaan op boorzuurcontainers heeft het doel de kwaliteit van de testresultaten te verbeteren.


De boorzuurcontainers kunnen alleen worden gebruikt voor de routine urine kweek (zie A) en zijn niet geschikt voor SOA PCR en Legionella/Pneumococcen antigeentesten. Hiervoor moet een universele urine container zonder boorzuur (witte dop, zie B) gebruikt worden.
(Overigens blijft voor vrouwen een vaginale swab de voorkeur genieten boven urine onderzoek in het geval van een SOA PCR).


De nieuwe boorzuurcontainers hebben een volume van 30 ml en moeten minimaal tot aan de streep worden gevuld. De containers hebben een rode dop en een kleine hoeveelheid wit boorzuurpoeder op de bodem.

 600_boorzuurbuis2.jpg

 

Let op: Bij een aanvraag voor zowel urine kweek als SOA PCR dienen dus twee containers ingestuurd te worden: 1 boorzuurcontainer (rode dop) voor kweek en 1 universele container (witte dop) voor SOA PCR.

 

Dip-stick

Universele lege urine containers (witte dop) worden vaak gebruikt voor dip-sticks. Check of uw dip-stick product geschikt is voor urine dat boorzuur bevat. Er zijn fabrikanten wiens dip-sticks niet worden beïnvloed door de aanwezigheid van boorzuur (vraag eventueel na bij uw dip-stick leverancier)

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Dhr. K. van Belzen, Teamleider Medische Microbiologie en Immunologie, telefoonnummer: 0113-234966

Openingstijden

ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur

za 08.00 - 14.30 uur

zo 08.00 - 15.00 uur

Buiten openingstijden telefonisch bereikbaar voor bijzondere aanvragen, via 088-1250000 (vragen naar dienstdoende arts microbioloog of immunoloog).

MMI Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie |  's-Gravenpolderseweg 114  |  4462 RA Goes  |  088-1254960
© 2023 MMI Lab | realisatie: tidi.nl